Crkva Sv. Kvirina proglašena bazilikom Ispis E-mail
Srijeda, 04 Lipanj 2014 18:21
Share

Sisačka crkva Sv. Kvirina proglašena je u srijedu 4. lipnja na blagdan ovog sveca, zaštitnika Sisačke biskupije i Grada Siska, manjom bazilikom. Svečano misno slavlje tom prigodom predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Alessandro D'Errico koji je na početku i pročitao Dekret kojim Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata dopušta naslov „Bazilike Minor“ za crkvu sv. Kvirina. U koncelebraciji bili su domaći biskup mons. Vlado Košić, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, križevački vladika mons. Nikola Kekić, bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak, zagrebački pomoćni biskup mons. Mijo Gorski, nuncijev tajnik mons. Jean François Lantheaume, generalni vikar Sisačke biskupije mons. Josip Ćorić, kancelar Biskupije mons. Marko Cvitkušić, graditelj ove crkve mons. Ivan Hren, domaći župnik mons. Zdravko Novak, provincijal franjevaca kapucina fra Ante Logara, župnik Peter Csany iz prijateljske župe sv. Kvirina iz Szombathely-a, kao i osamdesetak svećenika iz Sisačke i susjednih biskupija.

Misnom slavlju prethodila je svečana procesija od sisačke katedrale Uzvišenja svetog Križa, ulicama grada sve do crkve Sv. Kvirina u kojoj je sudjelovalo više od tisuću vjernika: predstavnika župa Biskupije, mladih, krizmanika i prvopričesnika, policajaca i vojnika, predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata, članova KUD-ova, vatrogasaca, predstavnika državne, lokalne uprave i samouprave.

Pozdravljajući okupljene nuncij D'Errico istaknuo je kako ni sam nije vjerovao da će zahtjev za bazilikom biti odobren u tako kratkom roku, s obzirom da je podnesen krajem siječnja, a Kongregacija za bogoštovlje već je 18. ožujka odgovorila pozitivno na molbu biskupa Košića. Nuncij rekao i kako je obavijestio papu Franju o velikim uspjesima i naporima koje čini mlada Sisačka biskupija, a Papa je svim vjernicima na čelu s biskupom uputio riječi ohrabrenja i ustrajnosti u svom napretku.

U homiliji biskup Košić je podsjetio na značenje naslova manje bazilike, te njene specifičnosti i istaknuo zahvalnost Bogu, sv. Kvirinu, Svetom Ocu papi Franji i nunciju mons. Alessandru D'Erricu za ovaj dar. „Kako mi je napisao u svom popratnom pismu uz bulu proglašenja ove crkve sv. Kvirina bazilikom mons. Arthur Roche, nadbiskup tajnik Kongregacije za bogoštovanje i sakramente, 'davanjem naslova Bazilike Minor ovoj važnoj crkvi, namjerava se pojačati vezu s Crkvom u Rimu i sa Svetim Ocem, istovremeno se nju promiče kao uzor i središte posebne liturgijsko-pastoralne službe u Biskupiji.' To su dakle ta dva bitna nova elementa koje dobiva ova crkva: ona je postala znak veće povezanosti s Crkvom u Rimu i osobito sa Svetim Ocem Papom, i postala je uzor i središta liturgijsko-pastoralnih događanja u Sisačkoj biskupiji. Želimo da te svoje svrhe bazilika sv. Kvirina ispuni. Da bi se to ostvarilo, svi smo se dužni uključiti i sudjelovati u tome. Svoju vjernost Svetom Ocu pokazat ćemo najbolje time što ćemo slušati što nam Papa poručuje, što od nas očekuje i u život ostvarivati ono što on hoće. Drugo je, povezano s prvim, to da ova crkva doista postane središte biskupijskih pastoralnih i liturgijskih događanja, da ona bude čuvarica štovanja našeg nebeskog zaštitnika sv. Kvirina, ali i mjesto slavljenja sakramenata, osobito pomirenja i Euharistije. Za ostvarenje te svrhe smo se svi dužni uključiti svojim sudjelovanjem i svojim doprinosom“, rekao je biskup Košić.

Biskupova homilija u cijelosti

Biskupov pozdravni govor

U nastavku govoreći o pročitanoj Riječi Božjoj, biskup je rekao kako ona usmjeruje na dragocjeni dar mučeništva u Crkvi. „Naš je sveti zaštitnik, sisački biskup Kvirin, podnio mučeništvo radi Krista. Ustrajao je u svojoj vjeri, nasuprot želji pa i nasiljem očitovane naredbe zakonite zemaljske vlasti. Mogli bismo reći da je on s apostolima Petrom i Ivanom, koji su bili progonjeni u prvoj Crkvi još u Jeruzalemu, zaključio i svojim ponašanjem državnim službenicima poručio: 'Treba se većma pokoravati Bogu nego ljudima!' (Dj 5,29)“, dodao je biskup te na kraju zaključio: „Neka i ova naša bazilika sv. Kvirina, koja čuva i čuvat će ubuduće spomen svetog našeg zaštitnika, bude mjesto svetosti i nadahnuće za novu izdržljivost u borbama života! Neka nas tu tješi sv. Kvirin, mučen i ubijen, ali i pobjednik nad smrću koji s našim uskrsnulim Gospodinom sada vlada i poručuje nam da se ne bojimo, da ustrajemo, da budemo jaki i hrabro se suočavamo s poteškoćama, osporavanjima pa i progonima, da bismo s njim zadobili vječnu nagradu“.

Nakon popričesne molitve okupljenima se obratio mons. Novak, posebno zahvalivši biskupu Košiću, nunciju D'Erricu i graditelju bazilike mons. Hrenu na svemu što su učinili da se ovaj događaj ostvari, a na kraju nuncij je svim okupljenima u ime pape Franje udijelio posebni apostolski blagoslov.

Misno slavlje animirao je Biskupijski zbor pod ravnanjem prof. Jelene Blašković i uz orguljašku pratnju Marijane Boček, a proslavi je prethodila devetnica uoči blagdana kojom su se Siščani i hodočasnici iz osam dekanata Biskupije, predvođeni svojim dekanima i župnicima, u crkvi Sv. Kvirina duhovno pripravljali za proslavu svoga zaštitnika.

FOTOGALERIJA

 

 

Twitter