U Sisku održana sjednica Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog Ispis E-mail
Subota, 22 Studeni 2014 16:08
Share

Sjednica Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog, pod predsjedanjem mons. Vlade Košića, biskupa sisačkog i predsjednika toga Vijeća, održana je u petak, 21. studenog 2014., s početkom u 10 sati, u prostorijama Biskupijskog ordinarijata u Sisku, Trg bana Josipa Jelačića 9.

Sjednica je započela zajedničkom molitvom svih članova Vijeća za potpunije jedinstvo kršćana i za potrebe braće ljudi u sisačkoj biskupiji, domovini i svijetu.

Predsjednik Vijeća, dr. Košić, je izvijestio Vijeće o svojim aktivnostima ekumenske naravi. Istaknuo je višekratne susrete s novim metropolitom Zagrebačko-ljubljanskim, visokopreosvećenim gospodinom dr. Porfirijem Perićem, u Zagrebu i u Sisku, koji su se odvijali u ozračju obostrano iskazne dobre volje i prijateljskog gostoprimstva. Izvijestio je također i o svome susretu s Muftijom gospodinom dr. Azizom Hasanovićem i opredijeljenosti da se nastavi putem dijaloga i suradnje religija u Hrvatskoj.

Tajnik Vijeća, prof. dr. Jure Zečević, izvijestio je o Međufakultetskom ekumenskom simpoziju "Teologija u dijalogu", održanom u Mariboru od 16. do 18. listopada 2014., kojim je obilježena 40. godišnjica početka održavanja „Međufakultetskih ekumenskih simpozija“ 1974. godine, kojima su svake druge godine bili domaćini ljubljanski, zagrebački i beogradski teološki fakultet. Zbog svih promjena koje su se u međuvremenu dogodile, u zajedničkim je savjetovanjima, kako na ovom simpoziju, tako i ranije, utvrđeno da je nekadašnji organizacijski okvir nadiđen, te će se međufakultetska suradnja na području simpozija ubuduće odvijati u formama koje su primjerene aktualnim okolnostima. Program simpozija u Mariboru je inače obuhvaćao 4 plenarna predavanja i 48 predavanja razvrstanih u pet tematskih skupina (sekcija), na kojima su sudjelovali predavači sa katoličkih, pravoslavnih i protestantskih teoloških obrazovnih ustanova.

Članovi Vijeća također su izvijestili o vlastitim i drugim ekumenskim i međureligijskim aktivnostima te su razmatrali stanje na tom području, u svijetu i kod nas. Dr. Nediljko Ante Ančić izvijestio je o ekumensko-dijaloškim aktivnostima na području Splitske metropolije, a s. Danijela Anić o aktivnostima ekumenske i međureligijske naravi u okvirima svoje redovničke Provincije. Gosp. Marija Znidarčić i gosp. Ivor Ivanišević opisali su djelovanje i aktualno stanje Kršćanskog mirovnog kruga, a dr. Tomislav Kovač izvijestio je o sudjelovanjima na tribinama i u radio-emisijama međureligijske naravi.

Vijeće je osobito u molitvu Bogu preporučilo na Fanaru, u Carigradu, 9. ožujka 2014. najavljeni „Sveti i veliki sabor Pravoslavne crkve“, koji bi se po sazivu Ekumenskog patrijarha Bartolomeja i pod njegovim predsjedanjem trebao održati 2016. godine, „ukoliko ne iskrsne nešto nepredviđeno“.

Vijeće je izrazilo suosjećanje sa kršćanima i svima koji trpe u zemljama tzv. „bliskog istoka“, u Ukrajini i drugdje u svijetu te u tom kontekstu podsjetilo da su Visoki predstavnici vjerskih zajednica u Hrvatskoj već na svome 3. međureligijskom susretu židovske, kršćanske i islamske religije, održanom 14. studenog 2001. u Zagrebu, izričito osudili „pokušaje unošenja religijskih elemenata u zlodjela koja se čine“ te su svaki govor koji „poziva na ubojstvo nevinih ljudi“, ako bi to činili i vjerski vođe, zajednički označili kao „manipulaciju religijom“ i „antireligijskim postupkom“.

Tajnik vijeća je izvijestio o temi i pripravi Molitvene osmine za jedinstvo kršćana 2015. godine. Tekstove za slijedeću molitvenu osminu priredili su kršćani iz Brazila i ona će se odvijati pod geslom uzetim iz Ivanova evanđelja 4,7: „Daj mi piti“ . Članovi Vijeća su kao orijentacioni i savjetodavni materijal prihvatili „Orijentacione natuknice Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog katoličkim organizatorima Molitvene osmine za jedinstvo kršćana u Hrvatskoj“, za one koji ga žele uzeti na uvid i u obzir.

Sjednica Vijeća je zaključena molitvom, a potom je domaćin, mons. Košić, pozvao sve članove na zajednički objed u blagovaonici Ordinarijata, gdje im se pridružio i kancelar sisačke biskupije mons. Marko Cvitkušić.

Gosp. Marija Znidarčić je potom prezentirala i izvela vrlo dojmljivi i edukativni performans na temu „Jedinstvo u različitosti“, kojemu je sama i autorica ideje i izvođačica. Izvedbi je, uz gosp. Kancelara, bila prisutna i nekolicina sestara Kćeri Božje ljubavi, koje djeluju u Sisačkoj biskupiji.

U popodnevnom dijelu programa članovi Vijeća su posjetili i župu sv. Lovre u Petrinji, gdje ih je sa poviješću župe i pastoralnim djelovanjem upoznao preč. Josip Samardžija, upravitelj župe. Poduže su se zadržali i u župnoj crkvi sv. Lovre, koja je u Domovinskom ratu bila potpuno srušena i kojoj je bio uklonjen svaki trag. Nakon oslobođenja Petrinje sagrađena je nova crkva istih oblika i dimenzija i na istom mjestu. Osobito dojmljive su riječi pok. Sluge Božjega, kard. Franje Kuharića, izgovorene upravo tu, u Petrinji, na Lovrenčevo, 10. kolovoza 1991. te uklesane u spomen-ploču na vanjskom zidu iznova podignute crkve: „Ako je moj protivnik spalio moju kuću, ja neću zapaliti njegovu! Ako je razorio moju crkvu, ja neću ni dirnuti njegovu, dapače, čuvat ću je. Ako je napustio svoj dom, ja neću ni igle uzeti iz njegova. Ako je ubio moga oca, brata, sestru, ja neću vratiti istom mjerom, nego ću poštivati život njegova oca, brata, sina, sestre! To je Evanđelje, možda teško razumljivo pogaženom i poniženom čovjeku, ali to je Evanđelje zalog pobjede!“ Na travnjaku, nedaleko od te ploče, postavljen je i spomen-kip Sluzi Božjemu, kard. Franji Kuhariću, a time istovremeno i njegovom na ploči navedenom autentičnom evanđeoskom stavu, koji i danas  može nadahnjivati sve kršćane zahvaćene vrtlozima vremena i prostora, te nekršćanskih i rušilačkih ponašanja.

Jure Zečević, Tajnik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog


 

Twitter