Održan znanstveni skup "Kaptolski Sisak: 1215.-2015." Ispis E-mail
Subota, 19 Rujan 2015 17:52
Share

Znanstveni skup "Kaptolski Sisak: 1215. - 2015." održan je u subotu 19. rujna u sisačkom Velikom Kaptolu povodom osamstote obljetnice otkako je Katedralni Kaptol biskupije Zagrebačke postao punopravni vlasnik Siska i okolnoga područja. Taj značajan događaj iz 1215. godine ostavio je dubok i neizbrisiv trag u povijesti Siska i sisačkoga kraja te u hrvatskoj povijesti u cjelini. Katedralni kanonici su od otada pa sve do modernoga doba svojim pastoralnim, kulturnim, društvenim, organizacijskim i gospodarskim djelovanjem utjecali na kontinuirani razvoj Siska, koji je bio jedno od najvažnijih kaptolskih središta. Tim povodom Sisačka biskupija, Stolni Kaptol Sv. Križa u Sisku, Odjel za povijest Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta i Odjel za povijest Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu organizirali su skup na kojem se znanstveno valorizirao doprinos zagrebačkog kaptola vjerskoj i društvenoj povijesti sisačkoga kraja.

Skup je započeo misnim slavljem u katedrali Uzvišenja svetog Križa koje je predvodio sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s prepoštom Kaptola Sv. Križa mons. Markom Cvitkušićem, te kanonicima preč. Dragutinom Papićem i preč. Markom Karačom.

Otvorenje radnog dijela održano je u Dvorani Sv. Ivana Pavla II. sisačkog Velikog Kaptola, a okupljenima su se obratili kanonik Prvostolnoga Kaptola zagrebačkog mons. Stjepan Kožul, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, rektor Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić i sisački biskup dr. sc. Vlado Košić.

Tako je mons. Kožul izrazio svoju radost što se baš u Sisku obrađuje jedna ovako zanimljiva tema, tim više što je zapravo ovdje i postavljeno povijesno predziđe kršćanstva. Župan Žinić dotaknuo se sisačke bitke od 22. lipnja 1593. godine i istaknuo važnost ponovne uspostave Sisačke biskupije kao institucije koja učvršćuje vjeru i domoljublje na ovim prostorima, a rektor Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić podsjetio je kako ovo nije prvi zajednički projekt sa Sisačkom biskupijom, te je izrazio zadovoljstvo što može gledati kako se u istom prostoru i vremenu izgrađuju i surađuju HKS i Sisačka biskupija.

Otvorivši skup, biskup Košić je ustvrdio kako je Crkva kao institucija uvijek služila svome narodu, a to se ponajbolje vidi po trenucima obrane domovine, te kako vjeruje da će i danas i sutra uloga Crkve biti da se brine za svoj narod i pomogne mu.

Prvim blokom predavanja pod nazivom „Počeci Kaptolskog Siska“ moderiro je dr. sc. Stipica Grgić, a predavanja su održali održati: dr. sc. Marko Jerković s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu na temu „Kaptolski Sisak u srednjem vijeku“, Tomislav Matić, mag. educ. hist. et phil. s Hrvatskog katoličkog sveučilišta na temu „Patroni crkava sisačkog vlastelinstva u srednjem vijeku“, Monika Đurak, bacc. univ. hist. s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu na temu „Zagrebački kaptol i sisačka utvrda u 16. stoljeću“ i doc. dr. sc. Hrvoje Kekez s Hrvatskoga katoličkog sveučilišta na temu „Historiografske percepcije uloge Kaptola u izgradnji i obrani sisačke utvrde (16.-21. stoljeće)“.

Drugim blokom predavanja pod nazivom „Kaptol i kanonici u ranom novom vijeku i 19. stoljeću“ moderiro je dr. sc. Marko Jerković, a predavanja su održali: doc. dr. sc. Ivana Jukić s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu na temu „Kralj, Kaptol i vlastelinstvo u 17. st.“, dr. sc. Ana Biočić s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na temu „Ivan Kralj - od župnika u Pokupskom do zagrebačkog kanonika i likopoljskog biskupa“, dr. sc. Petar Korunić, red. prof. u miru, dr. sc. Marko Rimac s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i dr. sc. Filip Tomić s Instituta za društvena istraživanja „Ivo Pilar“ na temu „Kaptolsko vlastelinstvo Sisak - Sela na prijelomu 18. i 19. stoljeća - zemlja, proizvodnja i ljudi“.

Trećim blokom predavanja pod nazivom „Kaptolski Sisak u moderno doba“ moderirao je doc. dr. sc. Hrvoje Kekez, a predavanja su održali: dr. sc. Vlatka Vukelić s Hrvatskih studija sveučilišta u Zagrebu na temu „Spomenica župne crkve Sv. Križa u Sisku i društveno djelovanje sisačkih župnika - izvor za proučavanje početaka sustavnih arheoloških istraživanja“, Domagoj Sremić, prof. pov. i geo. u Gimnaziji Sisak na temu „Doprinos Crkve i Zagrebačkog Kaptola razvoju pučkoga školstva na području Siska i okolice u 19. i početkom 20. Stoljeća“, dr. sc. Stipica Grgić, s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu na temu „Nacionalizacija dobara Zagrebačkog Kaptola u Sisku i okolici (1945.-1948.)“, te mons. Marko Cvitkušić, prepošt sisačkog Stolnog Kaptola, na temu „Osnutak i djelovanje Stolnog Kaptola Svetog Križa u Sisku“.

 

Twitter