Biskup predvodio sprovod g. Ivana Trupeljaka Ispis E-mail
Petak, 05 Travanj 2019 21:33
Share

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u petak, 5. travnja na mjesnom groblju i u kapeli Sv. Katarine u Strušcu (župa Osekovo) sprovodne obrede i misu zadušnicu za g. Ivana Trupeljaka, zauzetog vjernika i umjetnika u drvu koji je zajedno sa sinom Ivicom autor sedesa biskupove katedre i kanoničkih korskih klupa u sisačkoj katedrali te biskupovog štapa.

U koncelebraciji bili su generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, domaći župnik vlč. Dražen Lauc i petnaestak svećenika.

Izrazivši iskrenu sućut obitelji biskup je u prigodnoj homiliji podsjetio na vjernički život pokojnika te njegovo prijateljstvo s brojnim svećenicima. „Čovjek je to koji nas je doista sve zadužio, ne samo u djelima koje je učinio, a koja imaju dušu, nego i svojim odnosom i primanjem koje je bilo puno prijateljstva, radosti i blizine. Danas smo uprtih očiju prema nebu i Bogu koji je sam izvor života, sama radost i sreća. Kao što se, vidimo, izmjenjuju sunce i kiša tako se i u čovjekom životu izmjenjuju dobro i zlo, radost i tuga te samo onaj koji ima čvrsto uporište, koje može biti i jest jedino Bog, ima sigurnost da ide kroz život pravim putem i ne mogu ga nikakve oluje i nevolje pokolebati jer zna kuda hoda i na koga s oslanja. Riječ božja nam govori kako po krštenju svi mi hodimo u novosti života i kako smo već preporođeni i u nama se nalazi klica vječnosti jer se u svakome od nas kada smo kršteni dogodila smrt starom, grješnom životu i uskrsnuće na novi život uskrsnuća. Nakon što smo poliveni vodom, ta je voda odnijela stari život grijeha da bi započeo i uskrsnuo u nama život milosti. To trebamo imati na pameti kada se susrećemo s otajstvom zemaljske smrti. Ona nas pogađa i ranjava, ta nas činjenica boli jer nam odnosi naše drage, te nas lišava blizine onih koje volimo. Ali kao vjernici zagledajmo se tada u Isusovu osobu i riječi, jer upravo su te riječi jedina istina. Kada su ga napustili učenici, Isus pita: 'Hoćete li vi otići od mene'?. Na to mu sv. Petar kaže: 'A kamo ćemo ići, ti imaš riječi života vječnoga!' Znati kome smo povjerovali i tko je naš Učitelj koji život daje i koji je i sam prošao kroz otajstvo smrti da bi nas poveo u novi život, daje nam snagu, nadu i hrabrost da se u životu borimo za sve ono dobro“, ohrabrio je biskup okupljene.

Na sprovodu od pokojnika su se prigodnim riječima oprostili i vlč. Dražen Lauc te župnik iz Sesvetskih Sela preč. Mario Migles odreda ističući veličinu i dobrotu pokojnika.

 

Twitter