Susret biskupa i krizmanika Gorsko-zrinskog i Moslavačkog arhiđakonata Ispis E-mail
Nedjelja, 07 Travanj 2019 08:53
Share

Susret sisačkog biskupa Vlade Košića s krizmanicima Gorsko-zrinskog arhiđakonata održao se u subotu 6. travnja u crkvi Sv. Ivana Nepomuka u Glini, a s krizmanicima Moslavačkog arhiđakonata u crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Voloderu. Uz biskupa s ovogodišnjm krizmanicima susreo se i generalni vikar mons. Marko Cvitkušić.

Nakon molitve i pjesme svoje svjedočanstvo o obraćenju i važnosti vjere u životu u Glini je izrekao student Tomislav Matić, dok su Voloderu mladi iz župe pripremili zanimljivu katehezu o čovjeku i njegovim talentima.

Slijedilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom nakon čega su se okupljenim krizmanicima obratili mons. Cvitkušić i biskup Košić. Govoreći u ime svi ovogodišnjih delegata mons. Cvitkušić je stavio na srce mladima da ne dopuste da klupe u njihovim crkvama već nedjelju nakon primanja krizme budu bez njih. „Neka sakrament Potvrde ne bude oproštaj od Crkve nego početak još većeg angažmana i aktivnosti za Kristovu stvar. To možete postići jedino ako ostanete s njime u svakodnevnom susretu, kako molitvenom tako i sakramentalnom. Neka vas Duh Sveti prati na vašem životnom putu i podari vam snagu“, poručio mons. Cvitkušić.

Ohrabrivši krizmanike biskup Košić je rekao kako je pred njima cijeli život pun prilika. „Možda vam se danas tako ne čini, ali na vama je dragi mladi što ćete izabrati u svom životu. Ponekad neke stvari idu i same od sebe svojim tokom, ali vi uvijek možete odlučiti na koji način ćete nešto vršiti ili odbiti izvršiti. Baš u tim odlukama nam pomaže naša vjera, ako ste krenuli putem vjere. Nadam se da ste svjesni toga da sakrament Potvrde nije samo nešto za 'obaviti' kao na traci. Taj sveti sakrament će u vašu dušu unijeti jedan neizbrisiv pečat koji daje Duh Sveti. To se neće izvana vidjeti na vama, nego u vašoj duši i bit ćete prepoznatljivi kao Isusovi prijatelji. A vi na svoj način, svaki dan u svakoj prigodi izabirete potvrditi ili zanijekati to svoje prijateljstvo s Isusom. Kada to sveto pomazanje primimo tada nas opečati Duh Sveti da bi živjeli kao vjernici. Zato se spremna srca i otvorene duše uputite u to slavlje“, rekao je biskup te na kraju zaključio da za slavlje ovog sakramenta nisu važne materijalne stvari jer to nije tjelesni, već duhovni događaj.

 

 

Twitter