Susret ministranata u Gori Ispis E-mail
Nedjelja, 19 Svibanj 2019 08:31
Share

Peti Susret ministranata Sisačke biskupije održan je u subotu, 18. svibnja u Svetištu Majke naših stradanja u Gori. Susret je okupio oko stotinjak ministranata iz svih osam dekanata, a cjelodnevni program bio im je ispunjen brojnim duhovnim, zabavnim i sportskim sadržajima koji su zajedno s povjerenikom za pastoral duhovnih zvanja vlč. Hrvojem Zovkom pripremili članovi petrinjske Marijine legije, sisački sjemeništarci i župljani župe Gora.

Vrhunac susreta bilo je misno slavlje koje je predvodio sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s povjerenikom vlč. Zovkom i desetak svećenika.

U homiliji obraćajući se okupljenim ministrantima biskup je progovorio o važnosti njihova služenja i djelovanja u svojim župnim zajednicama. „Vas spaja želja da budete blizu Isusova oltara i da radosno služite. Ta radost koju vi kao mladi članovi Crkve nosite, velika je poruka svima onima koji vas na misama gledaju i starijima i mladima. Subote u svibnju posvećene su Mariji i mi zato danas možemo razmišljati koja je to njezina veličina i zašto je tako radosno slavimo. Razmišljamo i o tome kako je Marija nakon uzašašća Gospodnjeg svaki dan molila za dar Duha Svetoga te su apostoli moleći zajedno s Marijom i primili taj dar. Zato se mi njoj preporučajmo, da moli i za nas jer je kao majka Sina Božjega doista moćna zagovornica te ju je Isus dočekao na nebu kao kraljicu. Mariju mi smatramo prvu od svih svetih, onda dolazi sv. Josip, a tek nakon njega mučenici, djevice, sveti naučitelji i drugi. Mnogi su redovi svetaca, ali ispred svih je Blažena Djevica Marija baš zbog te svoje blizine s Isusom, zato jer začela po Duhu Svetom i rodila svojim tijelom Sina Božjega i darovala ga je nama. Nju poštuje i istok i zapad, svi kršćani, kao Bogorodicu, kao najveću od svih ljudi te zato za uskrs pjevamo: Kraljice neba raduj se. Upravom tom vrlinom, radošću, ministranti  trebaju biti obdareni. Radošću jer su blizu oltara i jer u crkvi kao poslužitelji pomažu svojim župnicima i kapelanima. Vaša služba je velika i važna i nemojte to zaboraviti“, rekao je biskup te se još prisjetio i svojih ministrantskih dana koji su mu bili poticaj za svećeništvo.

Na kraju biskupa i sve okupljene pozdravio je i vlč. Zovko zahvalivši svima koji su pomogli i u organizaciji i ohrabrivši ministrante da oni koji su osjetili Božji poziv ne boje se odgovoriti na njega.

Fotogalerija

 

 

Twitter