Započela devetnica uoči Kvirinova Ispis E-mail
Ponedjeljak, 27 Svibanj 2019 08:26
Share

Devetnica uoči svetkovine sv. Kvirina, zaštitnika Sisačke biskupije i župe sv. Kvirina, kojom će se vjernici u bazilici Sv. Kvirina u Sisku duhovno pripravljati za proslavu svoga zaštitnika, započela je u nedjelju 26. svibnja svečanim misnim slavljem koje je predvodio sisački biskup Vlado Košić. U koncelebraciji su bili: rektor bazilike mons. Zdravko Novak, generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, kancelar mr. Janko Lulić, župnik iz petrinjske župe Preobraženja Gospodnje vlč. Damir Ceković i župnik iz Veleševca vlč. Kristijan Krajnović.

Već tradicionalno, tom prigodom biskup je uručio „Odlikovanje sv. Kvirina", znak priznanja u Sisačkoj biskupiji onima koji se posebno trude svjedočanstvom i primjerom živjeti svoju vjeru. Ovogodišnji dobitnici odlikovanja su gđa Milka Zorko iz župe Voloder te gđa Marija Petko iz župe Veleševec.

U homiliji govoreći o čitanju iz Djela apostolskih biskup je rekao kako ono govori o raspravi što se vodila u samim počecima kršćanstva. „Bila je to rasprava između judeo-kršćana i onih koji su u kršćanstvo ulazili iz poganstva, a dogodila se u Antiohiji gdje su Pavao i Barnaba naviještali Evanđelje. Do sukoba je došlo jer su neki kršćani željeli da pogani koji se žele krstiti prvo moraju biti obrezani, dakle postati židovi, da bi postali kršćani. Tome su se oduprijeli Pavao i Barnaba, ali su zatražili i mišljenje apostola u Jeruzalemu. Zanimljivo što su apostoli odgovorili. Rekli su da su do zaključka došli 'Duh Sveti i mi'. Oni su se osjećali nadahnuti Duhom Svetim, imali su jako iskustvo da ih Duh vodi. Krist Gospodin je odlazeći s ovoga svijeta na dan uzašašća svojim apostolima zapovjedio da ostanu u gradu i da čekaju dok se ne obuku u Silu odozgor, dok ne prime Duha Svetoga Branitelja o kojem on govori i u današnjem Evanđelju. Dakle Duh Sveti je bio vrlo važan, na njega su apostoli računali i na njega su se pozvali kada su donosili tu odluku, a to je bilo da se ne trebaju obrezivati pogani, već samo da se trebaju pridržavati tri uvjeta. To su zapravo bila tri stara načela za koja, ako je netko sagriješio, se tražila velika kanonska pokora. Ta načela su: čuvati se od mesa žrtvovana idolima, što je značilo ne klanjati se idolima odnosno ne odreći se vjere u jednoga Boga, zatim od krvi, što znači ubojstva, te zadnje uzdržavati se od bludništva odnosno preljuba. Ovdje vidimo i kako su apostoli stvarno uživali veliki ugled. U čitanju iz Otkrivenja sv. Ivana apostola čuli smo kako on u viziji opisuje nebeski Jeruzalem koji silazi s neba… On govori o onome što će doći nakon povijesti ljudskog roda i što će biti Kraljevstvo nebesko. On kaže da taj grad ima 12 temelja i na njima su zapisana imena dvanaestorice apostola. Dakle, oni su ti koji su temelji novog Božjeg naroda Izraela, Crkve Božje. Oni su ti koji su primili zadaću svjedočiti o Isusovu uskrsnuću i koji su primili Duha Svetoga da ga predaju ostalim vjernicima“, rekao je biskup.

U nastavku biskup je ustvrdio i kako je jedan od apostolskih nasljednika bio je i sveti Kvirin. Progovorivši o njegovu mučeništvu podsjetio je kako se on nije želio odreći i zanijekati Krista te je zato mučen i ubijen u Sabariji. „Želimo da sveti Kvirin stalno nadahnjuje kršćane Siska, Sisačke biskupije, ali i šire. On je europski svetac, ali jesu li naši europski temelji i danas postavljeni na tim apostolima, mučenicima i svjedocima Krista, to je pitanje? Pitanje je i što će biti od te naše Europe i kuda ona ide. Hoće li ona biti samo neki trgovinski savez u kojem se ne zna tko je tko? Danas se sve više govori o europskim građanima, više se ne govori o europskim narodima te se želi stvoriti nadržava Europske unije. To su pitanja koja su svakako i pred nama. Znamo kako je sveti papa Ivan Pavao II. želio da se u Lisabonski ugovor stavi da je Europa sagrađena na kršćanskim temeljima, ali na žalost nije uspio. Možda nas probude ovi koji nadiru s istoka i koji žele zauzeti tu našu Europu. Možda se onda sjetimo tko smo i što smo i koje je naše uvjerenje i na čemu je izgrađen ovaj kontinent te koja je njegova prošlost i što želimo da bude njegova budućnost“, poručio je biskup podsjetivši još na misijsku djelatnost Crkve.

Nakon popričesne molitve biskupu je na dolasku zahvalio domaći župnik i rektor bazilike mons. Zdravko Novak, čestitavši onima koji su primili ovogodišnje nagrade. Mons. Novak je pozvao sve okupljene na devetnicu koja se ove godine održava pod geslom „Ako me što zamolite u moje ime, ja ću to učiniti“.

Na kraju okupljene su pozdravile i misionarke Kćeri Božje ljubavi s. Vedrana Ljubić i s. Paskazia Bushemere iz Ugande koje su toga dana obišle više sisačkih župa posvjedočivši o svom pozivu i radu sa siromašnom djecom te onima najzapuštenijima na rubu društva.

 

Twitter