Proslava nebeskih zaštitnika sv. Petra i Pavla u Gvozdu Ispis E-mail
Nedjelja, 28 Lipanj 2020 19:29
Share

Župa sv. Petra i Pavla u Gvozdu proslavila je u nedjelju 28. lipnja blagdan svojih nebeskih zaštitnika. Misu je predvodio je i propovijedao policijski kapelan PU sisačko-moslavačke don Ivo Borić. Suslavio je mjesni župnik fra Tomislav Jurić.

U svojoj jednostavnoj, ali nadahnutoj, propovijedi don Ivo naglasio je razlike i sličnosti između Petra i Pavla.

“Rijetko su se susretali, ali je Pavao uvažavao Petra. Susreti im nisu bili baš harmonični, ali su bili prijateljski. Različiti ljudi, različiti karakteri i temperamenti i različita mišljenja, a isti cilj: Krist. Proslaviti Krista i učvrstiti njegovu Crkvu – Petar s ključevima – vlast otvara vrata nebeska, Pavao s mačem – orijaš kršćanstva. Petar – jednostavni ribar: sve mu povjereno i kad zaniječe – plače, a kad treba, povuče i mač. Pavao – rimski državljanin, intelektualac, progonitelj kršćana, koji se obratio i zavolio Krista. I zajedno završiše svoje poslanje u Rimu godine 67. mučeništvom. Tako smo i mi pozvani u ovoj zajednici u Gvozdu, iščupani iz svojih korijena Banjalučke i drugih biskupija, biti raznoliki, a zajedno za Krista i Crkvu”, istaknuo je don Ivo Borić.

Misi su nazočili pred većim brojem vjernika i hodočasnika ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, župan sisački Ivo Žinić sa suprugom, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, akademski kipar Tomislav Kršnjavi, načelnik općine Topusko, a poslije se pridružio i načelnik općine Gvozd. Slavlju su nazočili i predstavnici policije.

(Ivica Josipović)

 

Twitter