Blagodati projekta “Zaželi” Ispis E-mail
Srijeda, 17 Ožujak 2021 14:53
Share

Uz sve aktivnosti vezane za potres, Caritas Sisačke biskupije provodi i svoje redovne projekte poput   projekta „Zaželi“. Stariji i nemoćni ne smiju biti zaboravljeni, a potrebno im je jako malo - tek topla riječ i razgovor.

Gospođa Višnjica Zajec iz Odre jedna je od ukupno 20 žena zaposlenih na projektu „Zaželi“ koji provodi Caritas Sisačke biskupije zahvaljujući sredstvima Europske unije i Europskog socijalnog fonda. Ona skrbi o ukupno šest starijih i nemoćnijih korisnika koji su do pokretanja ovoga  projekta bili prepušteni samoći i nerijetko čeznuli tek za socijalnim kontaktom.

Svi korisnici iskazuju neizmjernu sreću zbog ove prilike i što su dobili osobu koja će svakodnevno skrbiti o njima i njihovim potrebama, a sama gđa Zajec ističe kako se odlično snalazi te kako je s korisnicima ostvarila vrlo uspješan kontakt na obostrano zadovoljstvo. Svi korisnici su s područja sisačkog naselja Zeleni brijeg i uglavnom svi žive sami. Dok četvero korisnika ima članove obitelji, dvoje korisnika nema apsolutno nikoga.

Gđa Zajec im pomaže u obavljanju svih kućanskih poslova, ali i svega što je potrebno obaviti u trgovini, kod liječnika ili u ljekarni. Osobito je bilo važno korisnicima u kontekstu potresa pomoći u prikupljanju potrebne papirologije, jednako kao i izvršiti prijave za dobivanje dostupnih potpora.

Iako obavljanje svih nabrojanih poslova puno znači korisnicima, oni sami u prvi plan stavljaju razgovor i kontakt kao najvažnije blagodati ovoga projekta.

Zanimljivo je istaknuti kako jedna od korisnica do projekta nije uopće napuštala svoj dom i izlazila van. Sada to čini s velikim zadovoljstvom i gotovo da se ponovno susreće i upoznaje s vanjskim svijetom.

Sve iskazano svjedoči koliko je važno provoditi projekte ovoga tipa jer stariji i nemoćni ne smiju biti zaboravljeni dio društva, već baš suprotno, u znak zahvalnosti za sve što su učinili za njega, društvo im mora vratiti svu ljubav i pažnju.

 

Twitter