Obilježena 30. obljetnica sjećanja na Josipu Kožić Ispis E-mail
Ponedjeljak, 05 Srpanj 2021 23:44
Share

Komemoracija na šesnaestgodišnju Josipu Kožić koju su točno prije 30 godina ubili četnici na pragu obiteljskog doma, održana je u ponedjeljak 5. srpnja u Gornjoj Budičini. Gradsko vijeće Grada Petrinje 05. srpnja 1991. godine, proglasilo je dan spomendana na prvu žrtvu Domovinskog rata s petrinjskog područja, koja je ujedno i prva poginula braniteljica u Republici Hrvatskoj.

Najprije su članovi obitelji, majka Marica i sestra Snježana, predstavnici civilne državne, županijske, gradske kao i predstavnici vojne vlasti te udruga Domovinskog rata položili vijence, a zatim se svećenstvo pomolilo za sve poginule hrvatske branitelje i civile u Domovinskom ratu i u Drugom svjetskom ratu kod križa, spomenika hrvatskim žrtvama. Nakon toga su na samom mjestu pogibije, u Gornjoj Budičini, svi sudionici odali počast poginuloj Josipi, a za nju i sve poginule u Domovinskom ratu molitvu je predmolio sisački biskup Vlado Košić, zajedno s domaćim župnikom fra Dragom Grizeljem, fra Petrom Žagarom i Ivanom Grbešićem. Pjesmom „Josipa, Josipa, Hrvatska se za te moli“ Đanija Maršana završena je komemoracija koju je koordinirao hrvatski branitelj Darko Dumbović.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora i Sisačko-moslavačke županije na obilježavanju je bila Ivanka Roksandić, u ime ministra branitelja Tatjana Pogačić, u ime ministara obrane general Drago Matanović, a u ime petrinjske gradonačelnice Željko Tonković.

 

Twitter