Susret svećenika i mladih u Voloderu Ispis E-mail
Srijeda, 04 Rujan 2019 14:25
Share

Na poziv povjerenstva za Pastoral mladih Sisačke biskupije, u utorak, 03. rujna 2019. godine, u Voloderu su se okupili predstavnici mladih iz svakog dekanata predvođeni mladim svećenicima koordinatorima. Novi upravitelj župe Svetog Antuna Padovanskog u Voloderu, vlč. Marijan Štingl, sa svojim mladima bio je domaćin susreta. Nakon uvodne molitve, povjerenik za Pastoral mladih, vlč. Ivan Grbešić, osvrnuo se riječju i slikama na netom završenu Godinu mladih u Sisačkoj biskupiji. Potom je iznio nekoliko ključnih misli o pastoralu mladih prema apostolskoj pobudnici pape Franje, Christus vivit. Bitna preporuka Svetog oca je da su mladi predvođeni svećenicima najbolji animatori mladima te kako je važno uz Evanđeosku poruku stvarati ozračje susreta i bratstva gdje će se mladi osjećati prihvaćeni i voljeni, a ne odmah zatrpani katehezama.

Uslijedila je plodna rasprava svih sudionika. Ovakav pristup ima za cilj bolju komunikaciju u Pastoralu mladih prostrane Biskupije, te nove duhovne i animacijske pokušaje uključivanja većeg broja mladih unutar dekanata. Uz redovita duhovna, sportska i zabavna događanja, mladi su zaželjeli raspoloživost svećenika za duhovno vodstvo, više susreta na razini dekanata satkanih koncertima duhovne glazbe, scenskim prikazima, sportskim natjecanjima, svjedočanstvima, klanjanjima, katehezama o teologiji tijela… Dogovoreno je da se nekoliko puta godišnje organizira formacija novih animatora u Duhovnom centru u Lasinji. Susret je zaključen planiranjem hodočašća u biskupijsko svetište Majke naših stradanja u Goru, 28. rujna.

Svećenici koordinatori po dekanatima i predstavnici mladih su:

Dubičko-kostanjički dekanat:  Vlč. Ivan Faletar, fra Leopold Palić / Filip Babić, Monika Kolar

Petrinjski dekanat: Vlč. Hrvoje Zovko / Leonardo Komarica, Katarina Šako

Glinski dekanat: Vlč. Vedran Pejak Pašić / Antonio Horvatić, Valentina Žugaj

Pokupsko – vukomerički dekanat: Vlč. Danko Bizjak, vlč. Siniša Blatarić: Marija Đurašin, Kristina Uranić, Tea Uranić

Ivanićgradski dekanat: Fra Franjo Vuk / Antonio Andrijević,  Ana Mandić

Kutinski dekanat: P. Artur Makara, vlč. Marijan Štingl / Kristijan Jalšić, Ivana Šarčević, Tomislava Švarc, Karlo Rapljan

Sisačko – katedralni dekanat: Vlč. Ivan Grbešić / Marija Paljuši, Katarina Smernić, Ivan Širić

Sisačko – pešćenički dekanat: Vlč. Ivica Šimunović /  Marko Jurišanec, Ivan Muža

 

Twitter