Nedjelja Caritasa u Križu Ispis E-mail
Srijeda, 18 Prosinac 2019 13:44
Share

I ovogodišnja, protekla nedjelja Caritasa, u župi Uzvišenja Svetog Križa u Križu, odjeknula je velikim odazivom vjernika i građana koji to nisu, na pomoć u darivanju za osobe u potrebi.

Župnik vlč. Božo Pinjuh u svojem pastoralnom djelovanju redovito podsjeća i otvara oči vjernicima na nužnost prepoznavanja braće i sestara u našoj neposrednoj blizini, kojima je potrebno ono malo ili više pomoći, a koju mnogi u svojim mogućnostima mogu dati, da nam niti jedan čovjek u ovako relativno bogatoj Župi, ne bude gladan. Uvijek umjerenim i lijepim riječima župnik opominje vjernike i sve ljude dobre volje, da je uz molitvu, jednako važno i djelovanje u pravcu davanja, bilo svojega rada, sredstava ili stvari, čime postižemo Bogu milo  suosjećanje s bolesnima, siromašnima, jadnima.

Župni Caritas, pod vodstvom voditeljice Slavice Gavran Tadić i uz dobrovoljni rad sve brojnijih volontera, nositelj je svih aktivnosti usmjerenih na prikupljanje sredstava i namirnica za blagdansko darivanje u prigodi Božića. Tako je već od posljednje nedjelje u studenom, ispred crkve u Križu započela prodaja adventskih vjenčića i drugih božićnih ukrasa, koje su izradili volonteri Caritasa. Vrhunac božićne akcije bila je prodaja kolača, domaće zimnice, sokova, likera; koje su pripremile, donijele i pomogle upakirati za prodaju, nesebične domaćice ove Župe i šire. I ove godine, prodaji kolača dragovoljno se pridružio Općinski načelnik Općine Križ Marko Magdić, koji je sudjelovanjem u prodaji pripomogao u rasprodaji svih, preko 350 posudica kolača. Djeca, koja se subotama okupljaju u pastoralnoj dvorani, uz pomoć voditeljice ministranata Božice Komes, izradila su prekrasne snjegoviće, čijom prodajom su prikupljena dodatna sredstva za pomoć potrebitima. Velika hvala svim ljudima dobre volje koji su sudjelovali i darivanjem prehrambenih namirnica. Sve će se to zapakirati u božićne pakete, koji izmame suze radosnice, kako onima koji osjete da nisu zaboravljeni, tako i onima koji ih donose.

Nakon prodaje ispred crkve, volonteri su se zajedno sa župnikom te brojnim vjernicima i građanima pridružili adventskom druženju u parku Križ, koje je u suradnji s brojnim udrugama, organizirala Općina Križ, uz gulaš, fiš paprikaš, kuhano vino i druge tople slastice i delicije.

 

Twitter