Blagdan sv. Stjepana u katedrali Ispis E-mail
Petak, 27 Prosinac 2019 11:19
Share

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u četvrtak 26. prosinca na blagdan sv. Stjepana prvomučenika misno slavlje u katedrali Uzvišenja Sv. Križa u Sisku. U koncelebraciji bili su katedralni župnik preč. Marko Karača i preč. Milan Begić, a služio je đakon Tomislav Antun Vojvodić. Prije mise ispred katedrale članovi dramske skupine „Ka Te Briga Mi“ iz župe Petrijanec (Varaždinska biskupija) izveli su scenski prikaz Isusova rođenja – žive jaslice.

U homiliji govoreći o sv. Stjepanu biskup je rekao kako je on dao svoj život za vjeru tako da su ga kamenovali Židovi koji nisu željeli da se širi Radosna vijest o Isusovu uskrsnuću i pobjedi nad smrću. „Oni su zapravo bili ljubomorni i zavidni te su mislili da je riječ o novoj sekti koju su željeli iskorijeniti i ostati vjerni svojoj tradiciji i strogom čuvanju Mojsijevog zakona. Sv. Stjepan bio je jedan od sedmorice đakona koji su apostolima pomagali i koji su bili postavljeni da se brinu za sirotinju i za služenje kod stolova. On je bio pun vjere, mudrosti i Duha Svetoga. Židovi ga nisu mogli zauzdati pa su zatisnuli svoje uši i bili su ispunjeni mržnjom misleći što on ima njima pametovati i odakle bi on bolje znao od njih koji stoljećima drže Mojsijev zakon. Jednostavno govoreći, smatrali su da huli kada je govorio da je Isus Bog. To osobito vidimo nakon što su ga doveli pred gradska vrata u Jeruzalemu, a koja i danas nose njegove ime, on im je rekao da vidi otvoreno nebo i Isusa s desna Ocu. Židovi to nisu mogli slušati pa su bacili kamenje na njega, a mučenik je samo rekao: 'Oče, ne uzmi im ovo za grijeh'. Što znače ove njegove riječi i primjer čuli smo i u Zbornoj molitvi, koja nas potiče da nikoga, pa čak ni neprijatelje, ne mrzimo, da se ne osvećujemo, da gajimo ljubav prema svima pa i prema onima koji nam žele i čine zlo. Isus nam je sam dao prvi primjer na križu kada je rekao: 'Oče, oprosti im jer ne znaju što čine'. Na neki način, ta ljubav koja nema granica i koja se proteže i na one koji nas mrze, odlika je kršćanskih mučenika“, rekao je biskup davši za primjer bl. Alojzija Stepinca, Miroslava Bulešića i sv. Kvirina.

U nastavku biskup je podsjetio kako su kršćani najprogonjeniji vjernici u svijetu. „Osobito uz današnji dan sv. Stjepana pozivam vas i potičem na molitvu za progonjene kršćane. Njih se jako malo spominje, o njima se jako malo piše i malo zna, ali na milijune kršćana danas je ugroženo na razne načine zbog svoje vjere. Kao i u prošlosti i danas kršćani smetaju raznim vlastima i sustavima, ali najviše drugim religijama. Na žalost, najviše su ugroženi na Bliskom istoku i zato se osobito molimo za njih, jer je tamo koljevka kršćanstva“, zaključio je biskup.

Misno slavlje tradicionalno na blagdan sv. Stjepana animirao je HPD „Danica“ koje je nakon mise održalo i kratki koncert božićnih skladbi.

 

Twitter