U Viduševcu obilježena 30. godišnjica stradanja glinskog kraja Ispis E-mail
Četvrtak, 30 Rujan 2021 22:25
Share

U četvrtak, 30. rujna 2021. napunilo se točno 30 godina otkako je okupiran Viduševac i tako zauzet čitav glinski kraj, koji je time doživio veliko stradanje, mnoga ubojstva, palež i razaranje te izgon katoličkog stanovništva. Tog kobnog dana JNA i lokalni četnici prognali su nenaoružano katoličko stanovništvo iz njihovih domova. Tadašnja bivša općina Glina brojila je oko 8.000 stanovnika, a poginula su 396 branitelja i civila, dok ih se još 127 koji se vode kao nestali.

Povodom te obljetnice misu zadušnicu za sve poginule, nestale i umrle branitelje i civile glinskog kraja služio je u župnoj crkvi sv. Franje Ksaverskog sisački biskup Vlado Košić, u zajedništvu s mons. Juricom Jerneićem, koji je bio viduševački ratni župnik, te sadašnjim župnikom Nikolom Majcenom i bivšim Marjanom Štinglom, a koncelebrirali su i župnik iz Bučice Vedran Pejak Pašić te glinski dekan i župnik Ivica Mađer.

Na misi biskup je podsjetio kako je naš narod stradao prije 30 godina, i to pod znakom crvene zvijezde koju, na žalost, još uvijek neki slave. Biskup je potaknuo vjernike, članove obitelji poginulih branitelja, članove udruga proisteklih iz Domovinskog rata te predstavnike županijske i gradske vlasti da ne izgubimo nadu, da vjerujemo u sebe i u Boga jer on nam je pomogao da nadvladamo veće izazove negoli ih imamo sada. No, danas mi možemo sami sebe uništiti ne poštujući i ne prihvaćajući život.

Nakon slavlja svete mise biskup je blagoslovio pet kipova svetaca koje je župnik dao obnoviti i postaviti u crkvi te velik križ ispred crkve. Uslijedila je komemoracija kod spomenika poginulima u Domovinskom ratu, na kojoj su polagali vijence i zapalili svijeće predstavnici pojedinih udruga i nositelji visokih službi.

 

Twitter