Pozdravni govor na proslavi zaštitnika Sisačke biskupije sv. Kvirna 2013. Ispis E-mail
Utorak, 04 Lipanj 2013 16:13
Share

mons. Vlado Košić, biskup sisački

Pozdravni govor na proslavi zaštitnika Sisačke biskupije sv. Kvirna

Sisak, crkva Sv. Kvirina, 04. lipnja 2013.

Poštovani i dragi sudionici naše središnje ovogodišnje proslave zaštitnika Sisačke biskupije, sv. Kvirina sisačkog biskupa!

Sve vas kao domaćin, i nasljednik našeg svetog pastira na njegov blagdan, srdačno pozdravljam i svima vam želim iskrenu dobrodošlicu!

Posebno i na prvom mjestu pozdravljam mons. dr. Egidija Živkovića, železanskog biskupa, koji je kao gradišćanski Hrvat prije tri godine postavljen za pastira u Eisenstadtu, hrv. Železnom. Dobro nam došao, dragi brate u biskupstvu! Posebno me veseli što si među nama jer nam Ti, čiji su preci otišli iz naše Domovine u Austriju, donosiš blizinu s mjestom gdje se je u vječnu Domovinu preselio naš sveti biskup Kvirin, koga danas slavimo. Naime, Ti si biskup središta Gradišća odn. njem. Burgenlanda, a čiji je jedan dio i u današnjoj Mađarskoj, upravo gdje je na današnji dan mučen i umro sv. Kvirin. To je Szombathely, lat. Sabaria, a koji je također danas biskupski grad u mađarskoj pokrajini koja se zove po Tvojem biskupskom sjedištu - Željezna županija. Ti nam donosiš zapravo poruku o našim zajedničkim europskim korijenima, jer čitav je ovaj prostor – još od rimskih vremena kada je u Sisku, lat. Sisciji, živio i djelovao sv. Kvirin, te u Sabariji podnio mučeništvo – pa do naših dana, kada ćemo za manje od mjesec dana i mi, Hrvati konačno ući u Europsku uniju, jedan zapadni europski krug. Europi smo pripadali sve do nesretne 1918. godine, kada je naša Domovina nesretno ušla u istočni zagrljaj koji nas je stajao nebrojeno mnogo žrtava, ljudskih života i nemjerljivo velike materijalne cijene. Nadamo se da je taj neuspjeli eksperiment – koji je trajao 72 godine - zauvijek iza nas te da se naša Domovina zauvijek okreće Zapadu.

Želim Ti u ime svih nas čestitati i Tvoj 50.rođendan i zaželjeti i po zagovoru sv. Kvirina, kao i Tvojega zaštitnika sv. Martina, puno Božjeg blagoslova u Tvom životu i u odgovornoj službi koju vršiš.

Pozdravljam i nazočne biskupe koji su nam došli danas na naše slavlje. To su: mons. Ante Ivas, biskup šibenski, mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski, mons. dr. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački, mons. Nikola Kekić, biskup grkokatoličke križevačke eparhije, mons. dr. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački i mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjalučki. Dobro nam došli, draga braćo u biskupstvu!

Pozdravljam predstavnike prijateljskih gradova: Heidenheima iz Njemačke, čiju delegaciju predvodi gosp. gradonačelnik te iz mađarskog grada Szombathely-a!

Pozdravljam i svu dragu braću svećenike, na prvom mjestu naše monsignore: generalnog vikara Josipa Ćorića, kancelara Marka Cvitkušića, ekonoma i župnika ove župe sv. Kvirina Zdravka Novaka i predsjednika Caritasa naše Biskupije Franju Ćuka i mons. Ivu Hrena; pozdravljam Rektora Nadb. Bogosl. Sjemništa mons. Anđelka Košćaka i Rektora Međubiskupijskog sjemeništa mr. Domagoja Matoševića s duhovnikom mr. Ivanom Grbešićem; pozdravljam fra Željka Železnjaka, provincijalnog ministra Hrv. franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, kao i izaslanike provincijala Hrv. provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca i Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Mandića; pozdravljam naše kanonike, članove Stolnog kaptola svetog Križa; pozdravljam dekane, sve župnike i župne vikare; pozdravljam naše đakone, bogoslove, sjemeništarce, časne sestre, predvođene svojim provincijalnim glavaricama, odnosno njihovim zamjenicama!

Pozdravljam predstavnike naše civilne vlasti, vojne i policijske dužnosnike: našu narodnu zastupnicu u Hrv. saboru gđu Ivanku Roksandić, predstavnike naše Sisačko-moslavačke županije, kao i predstavnike grada Siska i svih gradova u našoj Biskupiji! Želim s ovog mjesta reći veliko hvala dosadašnjem gradonačelniku Siska gosp. Dinku Pintariću za veoma dobru suradnju u ovih tri proteklih godina. Novoj pak gradonačelnici i svima odgovornima za naš Grad kao i druge gradove u Biskupiji i općinama Biskupije želim zagovor i pomoć sv. Kvirina da sve što čine u svojoj službi bude na korist i na dobro našega naroda i ovoga kraja!

Srdačno pozdravljam predstavnike naših prijateljskih zajednica: paroha sisačkog o. Veselina Ristića i o. Petra Olujića iz SPC; gl. imama sisačkog gosp. Alema Crnkića!

Iskreno pozdravljam sve vas, braćo i sestre, sve vjernike grada Siska i okolnih gradova i mjesta, sve hodočasnike i sve ljude dobre volje!

Sv. Kvirin bio je biskup ovog grada i podnio je mučeništvo zbog svoje vjere. Neka nam on bude nadahnuće i primjer da se i mi za svoje uvjerenje ne bojimo žrtvovati i da hrabro zastupamo i branimo istinu!

Dragi biskupe Egidije, primi znak naše dobrodošlice i čestitke i započni ovo sveto misno slavlje!

†Vlado Košić

 

Twitter