Govor na kolokviju "Za budućnost Hrvatske" 01.03.2014. Ispis E-mail
Subota, 01 Ožujak 2014 18:05
Share

mons. Vlado Košić, biskup sisački

Uvodna riječ na kolokviju "Za budućnost Hrvatske"

Sisak, Veliki Kaptol,  1. ožujka 2014.

Poštovani sudionici današnjeg kolokvija, koji ima znakovito ime „Za budućnost Hrvatske“, sve vas iskreno pozdravljam u našem Sisku i u ovom našem Velikom Kaptolu, sjedištu Sisačke biskupije: dobro nam došli!

Zahvaljujem organizatoru ovog skupa, a to je Ured za promicanje socijalnog nauka Crkve koji vodi gđa Marijana Petir, kao i inicijatoru da do ovog skupa dođe, a to je bio Stožer za obranu hrvatskog grada Vukovara, na čelu s predsjednikom Tomislavom Josićem.

Pozdravljam braću svećenike, posebno franjevce iz Vukovara, također sve naše izlagače: gosp. Josića, dr. Akrapa, dr.Sučića, dr. Kovačića, dr. Šimca, gosp. Hrgu, gđu. Abramović i sve prisutne!

Nadam se da će biti zanimljivo i korisno današnje naše druženje u Sisku.

Podsjetio bih na rečenicu sv. Augustina, koji je među ostalim svojim blistavim rečenicama zapisao i ovu: „In necessariis unitas, in dubiis libertas, in omnibus caritas – u nužnim stvarima jedinstvo, u dvojbenima sloboda, u svima ljubav“.

Mi smo se okupili ovdje da bismo zajedno najprije molili, što smo učinili u našoj katedrali, te da bismo razmišljali i razgovarali o budućnosti naše Domovine. Na žalost Hrvatska je danas bolno razdijeljena, u njoj ima mnogo domoljuba i ljudi koji se iskreno žele žrtvovati za njezino dobro, ali te su inicijative toliko raspršene da ne donose gotovo nikakav učinak, a na drugoj strani su oni koji sustavno razaraju ono što smo krvlju naših najboljih sinova i kćeri stekli. Mislim da je pokojni prvi predsjednik RH dr. Franjo Tuđman jednom rekao da u Hrvatskoj živi 10% onih koji Hrvatsku ne vole. Meni se čini da ih je i manje, ali ako su dobro organizirani i – što je još gore – ako ovih 90% domoljub nisu organizirani, već podijeljeni i u međusobnim svađama, tada je moguće ono što je bilo i u komunističkom periodu u našoj zemlji, tj. da je oko 5% stanovništva, tj. članova partije, vladalo nad ostalih 95% stanovništva koji nisu imali nikakvu moć. Zato sam uzeo ovo Augustinovo geslo za moju uvodnu riječ, naime, da nas sve podsjetim da zajedno možemo sve, a na žalost ako smo razdijeljeni, pa da i želimo najbolje, nećemo učiniti ništa. A mi smo odgovorni za svoju Domovinu, drugih nema i zato trebamo naći što su to „nužne stvari“, tj. što je to bitno, u čemu trebamo postići jedinstvo i oko čega se trebamo suglasiti da bismo poslali poruku i današnjoj i svim budućim vlastima, ali i znanstvenim i kulturnim elitama ove zemlje da postoje neki principi, neka crta – kako bi to rekao pok. kardinal Kuharić – ispod koje se ne može. Želim uspjeh i blagoslov. Hvala!

 

Twitter