Pozdravni govor na proslavi 425. obljetnice Sisačke bitke Ispis E-mail
Petak, 22 Lipanj 2018 15:39
Share

POZDRAVLJAM biskupe mons. Ivana Šaška i mons. Miju Gorskog, kanonike PKZ – biskup Ivan je i prepozit Kaptola, te druge članove zagrebačkog Kaptola, kao i mons. Marka Cvitkušića i kanonike Stolnog Kaptola sv. Križa iz Siska…

Pozdravljam svoje kolege iz generacije maturanata sa Šalate koji smo maturirali prije 40 godina… na čelu s p. Josipom Sremićem, te svim dragim prijateljima i kolegama… Srdačan pozdrav i zahvala svima!

Pozdravljam 50 hodočasnika iz Hrvatskog katoličkog liječničkog društva iz Zagreba sa Predsjednicom podružnice Zagreb prof. dr. Danicom Galešić Ljubanović. Gospoda i gospođe liječnici žele upoznati naš Sisak i Banovinu i Pounje, a vodi ih gosp. Damir Borovčak. Dobro nam došli i hvala na vašem dolasku!

Draga braćo i sestre, poštovani prijatelji i sudionici ovog slavlja!

Na današnji dan prije točno 425 godina, dakle, 22.lipnja 1593. u Sisku se odigrala važna bitka u kojoj se kršćanska vojska, predvođena hrvatskim banom Tomom Bakačem, oduprla osmanlijskom vojsci i zaustavila njezin prodor na zapad. Bila je to, kako je u svojoj čestitki napisao papa Klement VIII. banu Bakaču, velika pobjeda kršćanstva.

U toj su pobjedi sudjelovali zagrebački kanonici… od kojih su dvojica i poginula, a za obranu od Turaka podigli su i utvrdu, Stari grad u kojem su bili zapovjednici. I današnji kanonici, kako zagrebački tako i sisački, nastavljaju tu tradiciju brige i obrane naših vjerskih i nacionalnih svetinja. Stoga nih posebno srdačno pozdravljam!

Dok se zahvalna srca sjećamo tih dramatičnih povijesnih događaja molimo se braćo i sestre, da naša domovina Hrvatska i danas i sutra zna sačuvati svoj identitet te braniti i obraniti svoje kršćanske vrijednosti.

Pred Bogom se skrušimo i molimo Božje milosrđe…

 

Twitter